"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Sunday, 13 May 2018

CHICKEN MAFÉ EXPRESS (Mafé de poulet)

CHICKEN MAFÉ EXPRESS
(Mafé de poulet)

This amazing dish from Senegal is a travel to itself. I have changed it a little bit (I do not use the vegetables) with my French touch (I add some crème fraîche). Terribly easy to make, it will save your supper dilemma! My children are completely addicted to this dish. I made it recently to my friends in France and they fully enjoyed it too... 


Wine pairing : Mâcon Pierreclos rouge (Red) from Burgundy.







CHICKEN MAFÉ EXPRESS
A quick glance in your kitchen...

In your fridge
Chicken
Crème fraîche  
Tomato paste

In your cupboard
Garlic
Shallots
Peanut butter
Chili
Rice

CHICKEN MAFÉ 
Serves 4



4 diced chicken fillets
1 crushed garlic clove 
150g 5,2 oz of diced shallots 
3 tbsp of crunchy peanuts butter 
1 tbsp of tomato puree 
200ml 7,3 oz of crème fraîche 
2 “boil-in-the-bag” rice
1 chili 

Fry the shallots and garlic in a pan for 2 minutes.
Add the chicken. Cook for a further 5 minutes.
Meanwhile in a bowl, mix the crème, tomato and peanuts.
Reheat this mixture using your MW for 1minute (@ 360).
Add it to the chicken with the chili. Combine thoroughly.
Cook for a further 15 minutes stirring from time to time.
Meanwhile, bring water to the boil for the rice. Cook the rice.
Serve the chicken with the rice.






Mafé de poulet


Pour 4 personnes
4 blancs de poulet (coupés en morceaux)
1 gousse d’ail écrasée
150g d’oignons émincées
3 généreuses cas de beurre de cacahouètes (Dakatine si possible)
1 cas de concentré de tomates
1 chili 
200ml de crème fraîche
350g de riz

Faites revenir les oignons et l’ail dans une poêle pendant 2 minutes.
Ajoutez les dés de poulet et cuire 5 minutes en retournant souvent.
Dans un bol, mélangez la crème, le concentré et la Dakatine.
Le faire réchauffer au MO 1mn à 360.
Ajoutez la préparation de cacahouètes dans la poêle avec le chili.
Bien enrober le tout.
Cuire 15 minutes supplémentaires en remuant de temps en temps.
Pendant ce temps, cuire le riz.
Servir le poulet avec le riz.

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