"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Thursday, 22 March 2018

FLAN PÂTISSIER

FLAN PÂTISSIER


This marvelous French dish always brings me back down memory lane. It has a "je ne sais quoi" which is terribly soothing and it exists only in France, impossible to find it anywhere else (ok, in a French bakery then). I don't know how many people possess a link with this dessert, it is incredible! Terribly easy to make, it is a part of childhood at each mouthful... 



Wine pairing : Muscat de Lunel (Sweet white) from Languedoc-Roussillon.






FLAN PÂTISSIER
A quick glance in your kitchen…

In your fridge
Shortcrust pastry
Milk
Eggs

In your cupboard
Cornflour
Vanilla clove
Brown caster sugar


FLAN PÂTISSIER
Serves 6

1 shortcrust pastry 
90cl 31,67 oz of milk + 10cl 3,40 oz of milk 
100g 3,5 oz of sifted cornflour 
3 eggs
1 vanilla clove 
100g 3,5 oz of brown caster sugar

Pre-heat your oven to 180°.
In a saucepan, bring gently to the boil the 90cl of milk, sugar and the vanilla clove.
At the same time, in a bowl, whisk the eggs with the cornflour and 10cl of milk.
When the milk starts to boil, add the cornflour preparation. Combine well.
Bring this flan base back to the saucepan over a low heat for a few minutes until it thickened.
The base will thick a little bit like custard. DO NOT COOK IT!
Place the pastry in a deep side mould and prick it all over with a fork.
Pour the mixture in and pop in the oven for 45 minutes.
Set aside in the fridge for a minimum of 1 hour.





Flan pâtissier


Pour 6 personnes
1 pate brisée du commerce ou faite maison
90cl de lait + 10cl de lait
100g de maïzena tamisée
100g de sucre roux en poudre
3 œufs
Les graines d’1 gousse de vanille

Préchauffez votre four à  180° C.
Dans une grande casserole, amenez gentiment à ébullition les 90cl de lait avec la vanille et le sucre.
Pendant ce temps dans un récipient, battez les œufs avec le lait et la maïzena.
Lorsque le lait commence à bouillir, le verser dans le récipient et bien mélanger.
Remettre le tout dans la grande casserole et faire épaissir pendant quelques minutes à feu doux.
Foncez un moule rond un peu profond avec la pâte.
Piquez le fond avec une fourchette et versez-y l’appareil.
Enfournez pour 45 minutes.
Réservez au réfrigérateur 1 heure avant dégustation.

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