"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Wednesday, 28 February 2018

QUICK AND EASY FISH PIE (Parmentier de poissons simple et rapide)

QUICK AND EASY FISH PIE
(Parmentier de poissons simple et rapide)


I had a lot of hungry teenagers at home for supper one day and I didn't know what to cook as all my light ideas were refused straight away! Ok, ok, ok! So I came with something healthy, disguised with mashed potatoes and very famous in Great Britain : yeap, you name it, a fish pie! Obviously it had to be quick as my hungry teenagers had a million of things to do afterwards. Please find a quick and easy fish pie validated by my teenagers. And as you can see it disappeared very rapidly! I did not have the time to properly take a picture of it ;)


Wine pairing : Beaune (White) from Burgundy.





QUICK AND EASY FISH PIE
A quick glance in your kitchen…

In your fridge
Butter
Milk
Crème fraîche
Spring onions
Cod
Salmons
Prawns
Garden peas
Sweetcorns
Mature Cheddar


In your cupboard 
Cornflour
Potatoes
Nutmeg


QUICK AND EASY FISH PIE 
Serves 4-6



For the purée
1,2 kg of finest potatoes peeled and diced
100g 3,5 oz of butter
20cl 6,75 oz of milk
2 generous tbsp of crème fraîche
A pinch of fresh nutmeg


50g 1,7 oz of butter
50g 1,7 oz of cornflour
4 spring onions finely chopped
400ml 13,5 oz of milk
400g 14,10 oz of fish cubed (cod - salmon and prawns for me)
150g 5,2 oz of fresh garden peas
150g 5,2 oz of sweetcorn
100g 3,5 oz + 100g 3,5 oz of grated mature cheddar 

Boiled water for the potatoes in a saucepan and cook them for 20 minutes.
Meanwhile, in a large saucepan, heat gently the butter with the flour for 2 minutes stirring regularly. 
Gradually, whisk in the milk. Bring to the boil, stirring for 5 minutes until it has thickened.
Preheat your oven to 200° C.
Take off the heat and add the cheese, the onions, the fish, sweetcorn and peas.
Put it back to the heat for 2 minutes combining well. Set aside.
Drain the potatoes and mash them with the butter, milk, crème and nutmeg until pureed.
In an ovenproof dish, spoon the fish mixture and add the purée on top.
Sprinkle with cheddar and pop in the oven for 30 minutes.
Enjoy with a side salad!



Parmentier de poissons simple et rapide


Pour 4-6 personnes
Pour la purée
1,2 kg de pommes de terre épluchées et coupées en morceaux
100g de beurre
20cl de lait
2 généreuses CAS de crème fraîche
Une pincée de noix de muscade fraichement râpée


50g de beurre
50g de maïzena
4 oignons grelots finement émincés
400ml de lait
400g d’un mélange de poissons (cabillaud, saumon et crevettes pour moi)
150g de petits-pois
150g de mais
100g + 100g de cheddar vieux fraichement râpé


Cuire les pommes de terre dans une casserole pendant 20 minutes.
Pendant ce temps, faites chauffer gentiment dans une large casserole, le beurre avec la maïzena pendant 2 minutes en remuant souvent.

Ajoutez le lait graduellement et faites bouillir en ne cessant de remuer pendant 5 minutes. La mixture doit épaissir.
Préchauffez votre four à  200° C.
Retirez la casserole du feu et ajoutez le cheddar, les oignions, les poisons, mais et petits-pois.
Remettre la casserole sur le feu en mélangeant bien. Réservez.
Egouttez les pommes de terre et les réduire en purée avec le beurre, le lait, la crème et la noix de muscade.
Dans un plat à gratin, déposez la préparation et complétez avec la purée.
Ajoutez le reste du cheddar par-dessus et enfournez pour 30 minutes.
Dégustez avec une salade verte !

No comments:

Post a Comment