"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Tuesday, 6 February 2018

APPLE FLOGNARDE

APPLE FLOGNARDE


The flaugnarde or flognarde is a dessert I particularly adore cooking in winter! It is a specialty near my area in Limousin and more specifically of Corrèze. The flognarde whose name derives from the old French fleugne (soft, cozy) is simply the name given to a  winter clafoutis when the fruits used are apples (or pears) instead of cherries.



Wine pairing : Muscat de Rivesaltes (Sweet white) from Languedoc-Roussillon.




APPLE FLOGNARDE 
A quick glance in your kitchen…

In your fridge
Apples
Eggs
Milk
Butter

In your cupboard
Sugar
Flour
Rum

APPLE FLOGNARDE
Serves 6



5 apples peeled and sliced
4 eggs 
50g of corn flour
70g 
2,46 oz of sugar + for the pan
100g 
3,5 oz of flour sifted
50cl 
1,6 oz of milk
50g 
1,41 oz of butter
3cl 1,05 oz of rum
2 tbsp of brown caster sugar  


In a pan, caramelized the apples with the butter and a little bit of brown sugar.
Preheat your oven at 210 °.
In a bowl, whisk the eggs and sugar.
Incorporate the flour, corn flour, milk and rum.
Combine well.
Butter and line a rectangular mould.
Put the apples then pour in the dough.
Bake for 40 minutes.
Once cooked, sprinkle the Flognarde with brown caster sugar.
Serve warm if possible.




Flognarde aux pommes


Pour 6 personnes 
5 pommes pelées, épépinées et coupées en tranches
4 œufs
70 g de sucre + pour la cuisson des pommes
100 g de farine tamisée 
50g de maizena 
50 cl de lait
50 g de beurre
3 cl de rhum
2 CAS de sucre roux en poudre

Préchauffez le four à 210 °.
Dans un bol, fouettez les œufs avec le sucre. Incorporez la farine, le lait et le rhum.
Bien mélanger.
Beurrez et farinez un moule rectangulaire.
Disposez-y les pommes et versez la pâte.
Enfournez pour 40 minutes.
A la sortie du four, saupoudrez de sucre roux.
Servez tiède si possible.

No comments:

Post a Comment