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Monday, 4 December 2017

UNCOMPLICATED VEGETARIAN CHRISTMAS - GRANITA CON PASTA DI MANDORLE (ALMOND PASTE GRANITE)

 UNCOMPLICATED VEGETARIAN CHRISTMAS
GRANITA CON PASTA DI MANDORLE
(ALMOND PASTE GRANITE)



This Sicilian gastronomic tradition is normally eaten at breakfast time with a yummy brioche. In my opinion, it finishes very well a Christmas dinner when everyone ate quite a lot already. Terribly easy to realize, I advise you though to buy the finest almond paste you can find. If you cannot, please make yours. I am sorry but the ones in England are dreadful with a content of sugar superior of almonds by more than half, it is a lot! I bet that you are going to use your homemade almond paste from now on...






GRANITA CON PASTA DI MANDORLE
A quick glance in your kitchen…

In your cupboard
Caster sugar
Almond paste

GRANITA CON PASTA DI MANDORLE
For a middle container 



80g 2,82 oz of caster sugar
1 litre of still water
250g 8,81 oz of the finest almond paste (homemade or not)

Put the sugar in a saucepan with the water to prepare a syrup.
Dissolve the sugar without bringing to a boil. 
Meanwhile cut the almond paste into pieces. 
Once the syrup is obtained, remove the pan from the heat and add the pieces of almond paste.
Stir well, until all pieces of almond paste are completely dissolved in the syrup.
Filter the preparation obtained in a fine strainer to eliminate any lumps.
Transfer the preparation to a freezer-proof container and put it in the freezer for at least 2-3 hours.
Stir every 30 minutes with a fork.
Take the almond granita 5 minutes before serving


Homemade almond paste

Made 250g 
200g 7,05 oz of ground almonds
80g 2,82 oz of icing sugar
30ml 1,05 oz of water

Roast the almond in the oven for 10 minutes at 150 ° C.
Leave it to cool down then combine with the icing sugar.
Add the water and mix well until smooth.
Set aside in the fridge.
It’s ready…



Voici un granite, un dessert ou bien un trou normand (palate cleanser en anglais ou le très charmant nettoyage de palais, on reconnait la subtilité anglo-saxonne…). Un must dans la cuisine sicilienne! Je vous conseille à ce sujet, de réaliser votre pâte d’amande. Si facile et si bonne… Alors santé ! ou cheers ! Joyeux Noel à tous et rappelez-vous que boire ou conduire et ce sous toutes les latitudes de cette planète, il faut choisir ! Et pour être certains(es) de ne pas l’omettre, c’est le magnifique John Knoxx qui vous le chantonnera à l’oreille : no one is driving ! Royal non!

Granite de pâte d’amandes

Pour un récipient moyen
80g sucre
1 litre d’eau
250g de pâte d’amandes

Chauffez le sucre et l’eau dans une casserole afin d’obtenir un sirop sans toutefois la porter à ébullition.
Pendant ce temps, coupez la pâte d’amandes en morceaux.
Lorsque le sirop est obtenu, retirer la casserole du feu et y déposer les morceaux de pate.
Mélangez jusqu’à dissolution complète de la pâte.
Filtrez la préparation dans une passoire afin d’éliminer d’éventuels petits morceaux.
Transférez la mixture dans récipient et entreposez-le au congélateur pour 2-3 heures en remuant et grattant les pourtours glacés vers le centre avec une fourchette toutes les 30 minutes. 
Sortir le granite 5 minutes avant de le servir.


Pâte d’amandes maison 

Pour 250g de pâte d’amandes
200g de poudre d’amandes
80g de sucre glace
30ml d’eau plate

Torréfiez la poudre d’amandes au four 10 minutes à 150 ° C.
Laissez refroidir puis mélangez-la avec le sucre glace.
Ajoutez l’eau puis amalgamez bien le tout jusqu’à obtenir une pâte homogène.
Réservez au réfrigérateur. 

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