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Tuesday, 7 November 2017

LEMON CURD AND BLACK SESAME TARTE SOLEIL (Tarte soleil au lemon curd et sésame noir)

LEMON CURD AND BLACK SESAME TARTE SOLEIL
(Tarte soleil au lemon curd et sésame noir)

Yes, the weather is definitely cold and I am happy to bake nice pastries for my children. In the supersonic theme, please find the tarte soleil, if you remember, I did a salted one (here). It is terribly yummy and fun to eat as well. I have added some black sesame as it looks beautiful with. You may realize this recipe with shop bought lemon curd but if you have a little bit of time, to not hesitate to make your own lemon curd. I just put the recipe below. Enjoy!



Wine pairing : Coteau du Layon (White) from the Loire Valley.





LEMON CURD AND BLACK SESAME TARTE SOLEIL
A quick glance in your kitchen…

In your fridge
Puff pastry
Lemon
Eggs
Butter

In your cupboard
Sugar
Lemon curd
Black sesame

LEMON CURD AND BLACK SESAME TARTE SOLEIL
Serves 6


2 round puff pastries
1 egg yolk beaten
1 little jar of lemon curd
A few tbsp of black sesame

Preheat your oven to 180°.
Place 1 puff pastry on a baking sheet.
Garnish the puff pastry with the lemon curd leaving a 2cm border.
Put the second puff pastry on the first one and weld the two by pressing on the edge.
Place a glass in the centre of the pastry and cut about 24 strips from the centre outwards.
Remove the glass and twists gently several times each strip (careful that it does not tear…).
Brush the pie with the egg yolk and drizzle with the black sesame.
Bake for 30 minutes.

Home made lemon curd
The zest of 1 lemon
The juice of 3 lemon
100g of sugar
4 eggs
30g of butter diced

In a pan, gently reheat the zest with the juice.
Add the sugar with the eggs and the butter.
Whisk the preparation until it thicken and look like a sabayon.
Leave it to cool down before using it!




Tarte soleil au lemon curd et sésame noir


Pour 6 personnes
2  pâtes feuilletées rondes
Quelques CAS de sésame noir
1 jaune d’œuf battu
1 petit pot de lemon curd

Préchauffez votre four à 180°.
Placez un disque de pâte feuilletée sur du papier sulfurisé.
Etalez uniformément le lemon curd en laissant environ deux centimètres de bordure.
Couvrez avec la seconde pâte feuilletée et soudez-les en appuyant bien sur la bordure.
Posez un verre au centre de la pâte et coupez environ 24 bandes en partant du centre (attention à ne pas la déchirer…).
Retirez le verre puis torsadez doucement chaque bande de pâte.
Badigeonnez la surface de la tarte avec le jaune d’œuf puis parsemez de sésame l'integralité de la tarte.
Enfournez pour 30 minutes.


Lemon curd maison
Le zeste d’1 citron
Le jus de 3 citrons
100g de sucre
4 œufs
30g de beurre coupé en morceaux

Dans une casserole, chauffez doucement les zestes avec le jus de citrons.
Ajoutez le sucre, les œufs et le beurre.
Fouettez jusqu’à ce que la préparation épaississe et ressemble à un sabayon.
Laissez-la refroidir avant de vous en servir.

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