"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Monday, 4 September 2017

COMTE, ONION CHUTNEY AND ROSETTE DE LYON SANDWICH (Sandwich Comté, chutney d'oignons et Rosette)

COMTE, ONION CHUTNEY AND ROSETTE DE LYON SANDWICH 
MUSIC MONDAY MIAM
(Sandwich Comté, chutney d'oignons et Rosette) 



In France, we do like a good saucisson. In Lyon (the centre of France), you can find delicacies like the "Rosette de Lyon", a 30 days cured dry sausage. It is to die for. In Savoie (where the French Alps are), you can find saucissons and dry sausages at any perfume : hazelnut, Roquefort, blackcurrant etc... The Diot is a specialty there : a dry sausage seasoned with nutmeg.... Hum, yummy...Not to mention Corsica and their amazing saucissons from pork Nustrale (black pig), a marvel... Bref, in France saucissons are eaten differently depending on the area.
In London, you can find some "Rosette de Lyon" and nice French saucisson as well.
Comté is a raw milk cheese, cooked and pressed. It is made in Jura (France). Montbeliarde cows and French Simmental breeds are the only ones authorized for the production of Comté cheese... It is made by hand only and has to mature for a minimum of 4 months. Personally, my daughter and I do prefer it when it is 36 months matured. It has an AOC.


Wine pairing : Minervois (White) from Languedoc-Roussillon.




COMTE, ONION CHUTNEY AND ROSETTE DE LYON SANDWICH
A quick glance in your kitchen...

In your fridge
Rosette de Lyon saucisson
Onion chutney
Mature Comté cheese

In your cupboard 
Olive bread roll
 

COMTE, ONION CHUTNEY AND ROSETTE DE LYON SANDWICH
Serves 1


A few slices of Rosette de Lyon saucisson
1 tbsp of onion chutney
1 olives bread roll (or a piece of baguette)
1 slice of 18 months mature Comté.

Open the bread roll. 
Spread the onion chutney.
Add the Comté and the saucisson.
Serve. 



A peine suis-je arrivée en France début juillet, que les supermarchés entamaient déjà le bal des produits de la « rentrée ». Je déambulais dans les rayonnages, bien briefée par Circé, les mains collées aux oreilles, sourde aux sirènes hurlantes du marketing .

Et puis un jour bien gris, j’ai décidé de laisser le chant des Divinités envahir mon être pour le plus grand plaisir de mes enfants, de ma valise, de mon dos et accessoirement la douane moyennant espèces sonnantes et trébuchantes.

Depuis les maudites patientent sagement dans une atmosphère douce et confinée, bien cosy des sacs tout neuf dont l’odeur est une madeleine parfois indigeste pour certains! Je peste mais intérieurement je prends conscience qu’un jour pas vraiment si lointain lorsque les petits quitteront le nid, je voyagerai indifférente et immunisée aux chants des filles du Dieu Achéloos avec bien évidement, une certaine nostalgie de la tant redoutée rentrée. Comme le temps passe vite, glissant comme le sable des plages entre nos doigts…

Comme le rdv sacrée de Chris est arrivée, voici cristallisé en image et musique, ce fameux temps qui fuit ! Temps qui se savoure avec un sandwich gouteux et surtout rapide à faire…  



Sandwich Comté, chutney d'oignons et Rosette

Pour 1 personne 
Quelques tranches de Rosette de Lyon
2 cas de chutney d'oignons
1 petit pain individuel aux olives ou de la baguette
1 tranche de Comté de 18 mois

Ouvrir le petit pain.
Tartinez-le de chutney.
Ajoutez le Comté et les tranches de Rosette.
Refermez et servir !  

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