"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Saturday, 1 July 2017

FARFALLE "à la Niçoise"

FARFALLE "à la Niçoise"

This dish is one of my favorite in the quick  and balanced repertoire. It is a journey to the South of France in itself... It is full of flavor, easy to do and absolutely everyone adores it... In fact, when I have friends over, who may be a little bit moody, I always proposed those pasta which seems to have a "therapeutic" side. My friends always felt better afterward, it is so yummy!!! If you are afraid by anchovies, do not hesitate to replace it by tuna instead...

Wine pairing : Vin de pays d'Oc (Rosé) from Languedoc-Roussillon.





FARFALLE "à la Niçoise"
A quick glance in your kitchen...

In your fridge
Red pepper
Tomatoes
Black olives
Basil
Thyme
Fresh Farfalle (homemade or from your supermarket)

In your cupboard
Garlic
Anchovies in can (or tuna)
Caster sugar


FARFALLE "à la Niçoise"
Serves 2


250g 8,7 oz of fresh Farfalle
1 red pepper (diced) 
1 crushed garlic clove 
200g 7 oz of tomatoes (diced) 
A dozen of pitted black olives 
4 anchovies (from a tin) OR 1 little tuna can 
Fresh basil 
Thyme 
1 generous tsp of brown caster sugar

In a little bit of olive oil, fry the garlic in a pan with the pepper and the tomatoes. Add the sugar.
Cook for 10 minutes until you reach a kind of “compote” texture.
Meanwhile, bring the water to the boil for the Farfalle and cook them.
Once cooked, return the Farfalle to the pan with the pepper mixture.
Add the basil, thyme, black olives and anchovies (OR tuna).
Combine well for 1 minute.
Serve.



Farfalle à la niçoise

Pour 2 personnes
250g de Farfalle fraiche (rayon frais)
1 poivron rouge émincé
1 gousse d’ail écrasée
200g de tomates coupées en morceaux
Une douzaine d’olives noires
4 anchois marinés ou 1 petite boite de thon
Basil frais
Thym
1 généreuse  c. à soupe de sucre brun en poudre

Faites revenir l’ail avec le poivron et les tomates dans une poêle avec un peu d’huile. Ajoutez le sucre.
Cuire une dizaine de minutes à peu près afin d’avoir une texture « compotée ».
Pendant ce temps, cuire les Farfalle.
Les transférer ensuite dans la poêle avec la « compotée » de légumes.
Ajoutez le basilic, le thym, les olives et les anchois (ou thon).
Bien mélanger le tout pendant 1 minute.
Servir !

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