"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Monday, 15 May 2017

PEAR AND HONEY PORK FILET MIGNON (Filet mignon aux poires et au miel)

PEAR AND HONEY PORK FILET MIGNON
(Filet mignon aux poires et au miel)

Mioum, this recipe is soooo good, easy and original too! I have found some marvelous Concorde pears (I did no know them), and they were succulents once cooked! I have added some couscous semolina which works perfectly well with the sweet and sour pork but you may take anything else...;)

Wine pairing : Corbières (Rosé ) from Languedoc-Roussillon.






PEAR AND HONEY PORK FILET MIGNON
A quick glance in your kitchen...

In your fridge
Pork filet mignon
Pears
Butter
White wine

In your cupboard
Brown caster sugar
Honey
Mustard
Couscous

PEAR AND HONEY PORK FILET MIGNON
Serves 4



700g 24,69 oz of pork filet mignon cut in slices about 3-4 cm thick
3 pears peeled and sliced 
2 tbsp of brown caster sugar
Butter for the pan
10cl 3,40 oz of white wine
10cl 3,40 oz of water
2 tbsp of honey
2 tbsp of mustard
300g 10,58 ozof couscous

In a pan, fry the pear slices with the butter and sugar for 5 minutes.
Remove them and set aside.
In the same pan, cook the pork on each side for 5 minutes.
Pour the wine in and reduce by half.
Add the water and reduce by half too.
Stir in the mustard and the caramelized pears.
Simmer over low heat for about 10 minutes.
Meanwhile, cook the couscous.
At the end, serve the pork with the pears and the couscous.




Filet mignon aux poires et au miel


Pour 4 personnes 
700g de filet mignon de porc coupé en tranches de 3 à 4 cm environ
3 poires épluchées et coupées en tranches
2 CAS de sucre brun
10g de beurre
10cl de vin blanc
10cl d’eau
2 CAS de miel
2 CAS de moutarde
Beurre pour la poêle 
300g de couscous

Dans une poêle, faites dorer les poires avec un peu de sucre et du beurre pendant 5 minutes.
Retirez-les puis réservez-les.
Dans la même poêle, faites revenir les tranches de filet mignon sur chaque face avec le miel pendant 5 minutes.
Versez-y le vin et laissez réduire de moitié.
Ajoutez l’eau et laissez encore s’évaporer.
Incorporez la moutarde et les poires caramélisées.
Laissez mijoter 10 minutes à feu doux.
Pendant ce temps, cuire le couscous.
Servir le filet avec les poires et le couscous.

Inspired by Marmiton magazine

No comments:

Post a Comment