"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Thursday, 27 April 2017

CAKE FROM NANCY WITH CHOCOLATE AND ALMOND (Gâteau de Nancy)

CAKE FROM NANCY WITH CHOCOLATE AND ALMOND 
(Gâteau de Nancy )



The Nancy cake (a cake made with chocolate and almond) had been created in …..? Nancy (Lorraine in France). If you love chocolate, you will be amazed by the subtle taste this cake has given by the almonds… Easy, tasty, this recipe has everything you can ask for a delicious French cake!




Wine pairing : Cornas (Red) from the Rhone Valley.







CAKE FROM NANCY 
A quick glance in your kitchen…

In your fridge
Butter 
Eggs

In your cupboard
Chocolate
Caster sugar
Almond powder
Flour
Salt

CAKE FROM NANCY
Serves 6



120g 4,2 oz of butter
120g 4,2 oz of chocolate (Valrhona noir Manjari 64 % for me)
60g 2,11 oz of caster sugar + 60g of caster sugar
4 eggs
100g 3,5 oz of almond powder
250g 8,81 oz of sifted flour
1 pinch of salt


Preheat your oven to 200° C.
Separate the egg whites from the yolks.
Melt the chocolate (MW for me. 1minute @ 360).
In a bowl, combine the butter with 60g of sugar and the chocolate.
Add the yolks, flour and the almonds. Stir well.
In a second bowl, whisk the egg whites with the salt until stiff then slowly add the remaining sugar.
Incorporate the beaten egg whites delicately to the mixture.
Butter and line a rectangular tin.
Pour in the dough and cook for 20 minutes.


Gâteau de Nancy 


Pour 6 personnes

120g de beurre

125g de chocolat (Valrhona noir Manjari - 64 % pour moi)

60g + 60g de sucre en poudre

100g de poudre d’amandes

4 œufs
250g de farine
1 pincée de sel

Préchauffez votre four à 200° C.
Séparez les blancs des jaunes d’œufs.
Faites fondre le chocolat (MO pour moi 1minute @ 360).
Dans un bol, mélangez le beurre avec 60g de sucre puis le chocolat.
Ajoutez les jaunes, la farine et les amandes. Amalgamez bien le tout.
Dans un second bol, montez les blancs en neige ferme avec le sel en intégrant doucement le sucre restant.
Incorporez délicatement les blancs à la mixture chocolatée.
Déposez-la dans un moule rectangulaire préalablement beurré et fariné.
Enfournez pour 20 minutes.

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