"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Wednesday, 22 February 2017

APPLE AND WALNUT CAKE (Gâteau aux pommes et noix)

APPLE AND WALNUT CAKE
(Gâteau aux pommes et noix)


Walnuts and chestnuts are my favorites forest treasures. In a cake, grounded walnut is an absolute gem and I like to put it as much as I can a little bit everywhere! It goes so well with cooked apple your palate will be enchanted! An autumnal dish perfect for this warm winter...;)




Wine pairing : Clairette de Die (Sparkling white) from the Rhone Valley.







APPLE AND WALNUT CAKE  
A quick glance in your kitchen…

In your fridge
Apples 
Eggs
Butter

In your cupboard
Walnuts
Self-rising flour
Caster sugar


APPLE AND WALNUT CAKE 
Serves 6



2 eggs
70g 2,46 oz of melted butter
50g 1,7 oz of caster sugar
150g 5,2 oz of self-rising flour sifted
4 apples peeled and sliced
60g 2,11 oz of walnuts roughly grounded
Butter + sugar for the pan



In a pan, briefly cook the apples in a little bit of butter.
Add the sugar and cook for 5 minutes stirring well.
Preheat your oven at 180°c.
Whisk the eggs in a little bowl with the sugar, butter and flour.
Add the cooked apples and walnuts. Combine well.
Line a square tin with butter or baking paper.
Pour the preparation in.
Bake for 30 minutes.



Gâteau aux pommes et noix

Pour 6 personnes 
2 œufs
70 g de beurre fondu
50g de sucre
150 g de farine tamisée
1/2 levure
4 pommes épluchées et coupées en morceaux
60g de cerneaux de noix réduits grossièrement 
Beurre et sucre roux pour la poêle


Dans une poêle, faites revenir les pommes dans un petit peu de beurre.
Ajoutez le sucre roux et poursuivre la cuisson 5 minutes en remuant bien. 
Préchauffez votre four à 180°c.
Battez les œufs dans un bol avec le sucre, le beurre, la farine et la levure.
Puis incorporez les pommes cuites et les noix. Mélangez bien.
Versez la préparation dans un moule beurré ou chemisé.
Enfournez pour 30 minutes.

No comments:

Post a Comment