"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Wednesday, 1 February 2017

PARMA HAM AND ROCKET SALAD HOME MADE PIZZA (Pizza maison jambon de Parme et roquette)

PARMA HAM AND ROCKET SALAD HOME MADE PIZZA 
(Pizza maison jambon de Parme et roquette)

We are so accustomed to buy Pizza for take-away that we have completely forgotten that it is very easy to realize and cost a fraction of what we are paying when ready made!
I have chosen an easy one with a fresh touch given by the raw rocket. It appears actually quite healthy when you taste it! I bet you might forgotten after a while, the phone-number of your pizza take-away!



Wine pairing : Corbières (Rosé) from Languedoc-Roussillon.





PARMA HAM AND ROCKET SALAD HOME MADE PIZZA 
A quick glance in your kitchen…

In your fridge
Rocket salad
Parma ham
Mozzarella 
Fresh Parmesan

In your cupboard
Instant dry yeast
Caster sugar
Strong white flour
Olive oil
Salt
Passata


PARMA HAM AND ROCKET SALAD HOME MADE PIZZA 
Serves 4-5



The leaven
7g 0,24 oz of instant dry yeast
1 tbsp of caster sugar
A little bit of lukewarm water

The dough
400g 14,10 oz of strong white flour sifted (00 if possible)
1 tbsp of olive oil
1 tsp of salt
15cl 5 oz of lukewarm water

The filling
A few tbsp. of passata
70g 2,46 oz of rocket salad
200g 7,05 oz of Parma ham
2 mozzarella balls (diced)
A few shavings of fresh Parmesan
Olive oil

In a small bowl, dissolve the yeast and sugar in the lukewarm water and let stand for about 10 minutes.
Meanwhile, in the bowl of a food processor using the dough hook, combine the flour, salt, olive oil and water. Slowly add the yeast preparation, allowing to be absorbed by the dough before adding more.
Continue processing until the dough is smooth and elastic (about 5 minutes).
Let rise in a warm place for about 1 hour. (Dough should double in size).
On a floured surface, punch down the dough (it is called knocking back the dough) and shape to fit a lightly greased and floured rectangular baking dish.
Pre-heat your oven to 220°.
Fill your pizza base with passata, top with mozzarella and Parma ham.
Cook for 15-20 minutes.
When serving, add some fresh rocket salad and Parmesan on top. 
Drizzle with olive oil and enjoy!


Pizza maison jambon de Parme et roquette

Pour 4-5 personnes
Le levain
7g de levure de Boulanger (en sachet)
1cas de sucre en poudre
Un petit peu d’eau tiède

La pâte
400g de farine tamisée
1 cas d’huile d’olive
1 cac de sel
15cl d’eau tiède

La garniture
Quelques cas de Passata
70g de salade roquette
200g de jambon de Parme
2 boules de mozzarella coupées en morceaux
Quelques copeaux de parmesan
Huile d’olive

Dans un petit bol, dissoudre la levure et le sucre avec un petit peu d’eau tiède.
Laissez prendre 10 minutes.
Pendant ce temps, dans le bol de votre robot en utilisant le crochet, mélangez la farine, le sel, huile et eau (vitesse 5-6).
Ajoutez le levain petit à petit.
Laissez le robot pétrir encore 5-7 minutes.
Couvrir le bol et laissez la pâte se reposer 1 heure (elle doit normalement doubler de volume).
Apres repos, sur une surface farinée, dégazer la pâte (la repétrir en fait…),  puis bien l’étaler.
Badigeonnez une plaque rectangulaire d’huile et de farine et y appliquer la pâte.
Préchauffez votre four à 220° C.
Garnir la pizza avec la passata, la mozzarella et le jambon.
Enfournez pour 15-20 minutes.
Avant de servir, ajoutez la roquette et le Parmesan sur le dessus.
Assaisonnez d’huile d’olive. C’est prêt !

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