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Monday, 16 January 2017

HAZELNUT CAKE : THE CREUSOIS

HAZELNUT CAKE : 
THE CREUSOIS


Hazelnuts lovers, this cake is for you! It will enchant your dessert or tea-time. The Creusois is from the Creuse, Limousin area in France. A legend said that the recipe of this cake comes from a 15th century's parchment discovered in a former monastery in 1969. It was translated from Old French.


Wine pairing : Macvin du Jura blanc (White) from Jura.





HAZELNUT CAKE : THE CREUSOIS 
A quick glance in your kitchen…

In your fridge
Egg whites
Butter

In your cupboard
Hazelnuts
Flour
Baking powder
Vanilla sugar
Sugar


HAZELNUT CAKE : THE CREUSOIS
Serves 6



120 g 4,2 oz of hazelnuts
100 g
3,5 oz flour sifted
4 egg whites
100g 3,5 oz sugar 
90 g 3,17 oz of melted butter
10g 0,35 oz of vanilla sugar

Preheat your oven at 180 °. 
Grill lightly in a pan then mix the hazelnuts. 
In a bowl, beat the egg whites.
Add the sugar, the vanilla sugar, the flour, the melted butter and the hazelnuts.
Pour into a buttered tin.
Cook for 35-40 minutes.


Creusois

Pour 6 personnes 
120g de noisettes
100g de farine tamisée
4 blancs d’œuf
100g de sucre
90g de beurre fondu
1 sachet de sucre vanillé

Préchauffez votre four à 180 °.
Grillez légèrement les noisettes dans une poêle puis les réduire à l’aide d’un robot.
Dans un bol, battre les blancs.
Ajoutez le sucre, le sucre vanillé, la farine, le beurre puis les noisettes.
Mélangez bien le tout.
Déposez la préparation dans un moule beurré et fariné.
Enfournez pour 35-40 minutes.

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