"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Monday, 9 January 2017

EASY CREME CARAMEL

EASY CREME CARAMEL

A light, and simple French dessert. This crème caramel (which has no crème fraiche inside!!!), is very easy to do actually. The baking with the "Bain Marie" method will give a special smooth consistency to this very yummy dish. For me, it is the perfect joker dessert when I am off ideas. Children love it as well so ready, steady, go!!!


Wine pairing : Blanquette de Limoux (Sparkling white) from Languedoc-Roussillon.




EASY CREME CARAMEL
A quick glance in your kitchen...

In your fridge
Eggs
Milk

In your cupboard
Vanilla pod
Brown caster sugar
Caster sugar

EASY CREME CARAMEL
Serves 6


1L of milk
1 vanilla pod
6 eggs
100g 3,5 oz of brown caster sugar

For the caramel
150g 5,2 oz of caster sugar
5cl 1,6 oz of water

Preheat your oven at 180°C.
In a saucepan, bring to a gentle boil the vanilla seeds with the milk. Stop the heat and set aside.
At the same time, prepare your caramel : pour the sugar in a little saucepan with the water.
Gently cook until you obtain a nice brown caramel (try not to stir though...).
Pour the caramel at the bottom of a round mould.
Place the mould in a deep-sided baking dish. Set aside.
Meanwhile, in a bowl, beat the eggs one by one with the brown caster sugar.
Add the vanilla milk to this eggs preparation stirring continuously.
Pour this mixture into the caramel coated mould.
Pour enough hot water into the deep-sided baking dish to come half-way for the Bain-Marie.
Bake the crème for 45 minutes.Once cooked, set aside in the fridge for a minimum of 3 hours.


Crème caramel 

Pour 6 personnes 
1 litre de lait
1 gousse de vanille
6 œufs
100g de sucre roux en poudre

Pour le caramel
150g de sucre en poudre
5cl d’eau

Préchauffez votre four à 180°C.
Dans une petite casserole, faites bouillir gentiment le lait avec les graines de vanille. Réservez.
Pendant ce temps, faites votre caramel : mettre le sucre dans une casserole avec l’eau et attendre que le caramel se forme et prenne une jolie couleur.
Une fois réalisé, déposez votre caramel dans le fond du moule à cake. Réservez
Dans un bol, battez les œufs un par un avec le sucre roux.
Ajoutez la mixture vanillée tout en continuant de bien mélanger.
Remplir le moule à cake avec l’appareil.
Disposez votre moule dans un plat profond.
Mettre de l’eau à mi-hauteur du moule.
Enfournez pour 45 minutes.
Lorsque la crème est refroidie, gardez au réfrigérateur 3 heures minimum avant de servir.

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