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Sunday, 18 December 2016

EFFORTLESS CHRISTMAS WITH AN ASIAN TOUCH {PART 7} - SCALLOPS, PASSION FRUIT AND GRAPEFRUIT ROLLS

EFFORTLESS CHRISTMAS WITH AN ASIAN TOUCH 
 {PART 7}
SCALLOPS, PASSION FRUIT AND GRAPEFRUIT ROLLS

Please find the end of my Effortless Christmas with an asian touch recipes! And we will finish with a lovely one, the rice paper rolls! Called spring rolls in French, it is a delicate meal in itself French people adore... I wanted to change from the usual chicken or prawns we normally associate rice paper rolls with and I went for my favorite : the scallops that I paired with passion fruit and grapefruit, a delight for your taste buds! 


If you have missed the previous recipes, it's here!
White chocolate, coconut and lime balls (click)
Chocolate spring rolls with raspberry and black pepper coulis (click)
Miso tapenade (click)
Jasmine granite (click)
Crab with wasabi verrines (click)
Lemon sole with yuzu meringue and Jerusalem artichokes purée(click)




Wine pairing : Cheverny (Rosé) from the Loire valley.






SCALLOPS, PASSION FRUIT AND GRAPEFRUIT ROLLS 
A quick glance in your kitchen…

In your fridge
Scallops
Grapefruit
Passion fruits
Carrots
Cucumber
Fresh mint leaves
Butter

In your cupboard
Rice papers
Rice vermicelli
Hoisin sauce
Peanut butter
Garlic
Chili 

SCALLOPS, PASSION FRUIT AND GRAPEFRUIT ROLLS
Serves 4



4 rice papers
70g 2,46 oz of rice vermicelli
6 scallops
1 grapefruit cubed
2 passion fruits
2 carrots julienned
1 little cucumber julienned
12 fresh mint leaves
Butter for the pan

In a pan, briefly cook the scallops 2 minutes each side in a little bit of butter.
Slice them in half horizontally. Set aside.
In a saucepan, bring water to the boil to cook the vermicelli rice for 3 minutes.
Drain and rinse them with cold water. Set aside.
Meanwhile, fill a large bowl with warm-hot water.
Dip one rice paper into the hot water for several seconds to soften.
Lay it straight out onto a clean tea towel or a big piece of baking paper.
In a row across the center of the rice paper, place 3 mint leaves, carrots and cucumber, vermicelli rice, grapefruits cubes, half a passion fruit and 3 slices of scallops.
Leave about 2 inches uncovered on each side.
Holding the whole thing firmly in place, fold the edges of the rice paper to form a small roll, tightening well.
Repeat the same for the other rice papers.
Set aside in the fridge and serve with the sauce.


Goi Cuon sauce

3 tbsp of Hoisin sauce
2 tbsp of peanut butter
1 garlic clove crushed
1 little chili crushed
110g of water


In a little saucepan, gently reheat all the ingredients listed.
Combine well and leave it to cool down.
Serve with the rice paper rolls.




Rouleaux de printemps aux Saint-Jacques, pamplemousse et fruits de la passion


Pour 4 personnes
Quatre feuilles de riz
70g de vermicelles de riz
6 Saint Jacques
1 pamplemousse

2 fruits de la passion
Deux carottes coupées en bâtonnets 
Un petit concombre coupé en bâtonnets
8 feuilles de menthe

Beurre pour la poêle



Coupez le pamplemousse en suprême puis en petit cubes. 
Dans une poêle, snackez rapidement les Saint Jacques dans un peu de beurre.
Découpez-les dans l’épaisseur. Réservez.
Faites bouillir de l’eau dans une casserole et cuire les vermicelles 3 minutes.
Les rincer à l’eau froide. Réservez.
Pendant ce temps, ramollir la feuille dans une grande casserolle d'eau chaude puis la disposez sur un torchon propre ou une feuille de papier sulfurisé.
Garnir l'extrémité de la feuille avec les ingrédients : poser 2 feuilles de menthe, quelques bâtonnets de carottes et concombre, les vermicelles de riz, quelques cubes de pamplemousse, la moitie d’1 fruit de la passion et les 3 tranches de Saint Jacques. 
Rabattre le haut et les côté de la feuille puis la rouler sur elle-même afin d’envelopper la garniture en formant un cigare.
Renouveler l’opération pour les suivantes.
Réservez au réfrigérateur avant de servir avec la sauce





Sauce Goi Cuon

3 CAS de sauce Hoisin
2 CAS de beurre de cacahuètes
1 gousse d’ail écrasée 
1 petit piment écrasé (facultatif) 
110g d’eau



Dans une petite casserole, faites gentiment chauffer les ingrédients listés.
Bien mélanger, laissez refroidir.
Servir avec les rouleaux de printemps.

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