"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Wednesday, 16 November 2016

FORESTIÈRE AND PINK PEPPERCORN VELOUTÉ (Velouté de champignons des bois au poivre rose)

FORESTIÈRE AND PINK PEPPERCORN VELOUTÉ
(Velouté de champignons des bois au poivre rose)


The taste of this soup is sooooo good thanks to the mushrooms forestière. Forestière is a combination of wild mushrooms normally from the forest... I find this mix of mushrooms at my market but you can use any kind of mushrooms you wish... Try not to use buttons mushrooms though as they are flavorless especially in this velouté. I have added a little bit of spice in the name of pink peppercorn and parsnip...


 

Wine pairing : Médoc (Red) from Bordeaux.





FORESTIÈRE AND PINK PEPPERCORN VELOUTÉ
A quick glance in your kitchen...

In your fridge
Forestière mushrooms
Parsnip
Parsley

In your cupboard
Pink peppercorn
Potatoes
Shallots
Garlic
Vegetable stock

FORESTIÈRE AND PINK PEPPERCORN VELOUTÉ
Serves 8


300g 10,5 oz of Forestière mushrooms (diced) 
1tsp of pink peppercorn 
600g 20 oz of potatoes (peeled and diced) 
200g 7 oz of parsnip (diced) 
2 shallots finely chopped
2 garlic cloves (crushed) 
1 vegetable stock 
1,5 l of boiling water
A little bit of parsley chopped 

In a large saucepan, fry the shallots with the garlic in a little bit of olive oil for 2 minutes.
Add the mushrooms, the parsley and cook for a further 5 minutes.
Add the parsnip, potatoes, stock, water and peppercorn.
Cover and cook for 20 minutes.
At the end of the cooking, blitz with a hand blender the mixture to create a velouté.
It’s ready!




Velouté de champignons des bois au poivre rose


Pour 8 personnes

300g d’un mélange de champignons des bois
1 CC de poivre rose
600g de pommes de terre pelées et coupées
200g de panais coupés
2 échalotes finement émincées
2 gousses d’ail écrasées
1 bouillon végétal
1,5 litre d’eau bouillante
Un petit peu de persil

Dans une large casserole, faites revenir les échalotes et l’ail dans un petit peu d’huile d’olive pendant 2 minutes.
Ajoutez les champignons et le persil et cuire quelques minutes de plus.
Ajoutez les panais, pommes de terre, bouillon, eau et poivre.
Couvrez et cuire 20 minutes.
A la fin de la cuisson, réduire les légumes à l’aide d’un mixeur plongeant.
Votre soupe est prête !

No comments:

Post a Comment