"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Monday, 7 November 2016

EFFORTLESS CHRISTMAS WITH AN ASIAN TOUCH {PART 1} - CHOCOLATE NEMS WITH RASPBERRY AND BLACK PEPPER COULIS

EFFORTLESS CHRISTMAS WITH AN ASIAN TOUCH  
{PART 1}
CHOCOLATE NEMS WITH RASPBERRY AND BLACK PEPPER COULIS


The countdown has started! 7 weeks before Christmas, can you believe it? Last year, I had revisited the French classic with a twist (here). This year, because of my approach into the Okinawa diet, I have created an effortless Christmas with an Asian touch. The touch will be subtle though but there. Even though I have never cooked for Christmas (I am always skiing and I stayed at the hotel in Austria), I organized lots of Christmas party for my friends to test my recipes! I utterly adore it : the atmosphere, the friends, the meal or the buffet : it is already Christmas in our hearts! I will begin by the dessert with those nems. They are not salted but sweet with chocolate and a raspberry coulis. Do not be afraid by the title, it is so very easy to make, your children could be the little helper of the day!



Wine pairing : Maury Grenat  (Sweet Red) from Languedoc-Roussillon.



CHOCOLATE NEMS WITH RASPBERRY AND BLACK PEPPER COULIS
A quick glance in your kitchen…


In your fridge
Crème fraîche
Filo sheets

In your cupboard
Milk chocolate
Caster sugar
Black pepper

In your freezer 
Raspberries


CHOCOLATE NEMS WITH RASPBERRY AND BLACK PEPPER COULIS
For 8 spring rolls


10cl of crème fraîche
100g of milk chocolate (Jivara 40% from Valrhona for me)
8 filo pastry sheets 
350g of frozen raspberries 
70g of caster sugar 
10cl of water 
1 tsp of black pepper


Pre-heat your oven to 180°.
Melt the chocolate with the crème in a Bain Marie. Mix thoroughly.
Fold a filo sheet in 2. You will have a rectangle.
In the center of the rectangle, spread a line of chocolate filling along the width of the filo sheet with a spoon.
Fold one edge over the filling, fold in sides and roll up to form a (spring) roll.
Brush it with melted butter.
Repeat the process for the others filo sheets.
Line a rectangular tin with baking paper and place the rolls into.
Cook for 7-10 minutes.
Meanwhile, prepare the coulis. Bring water to the boil in a saucepan.
Add the raspberries and sugar. Cook for 2 minutes.
With a hand blender, blitz smooth to have a coulis. Sprinkle with black pepper.
Serve with the nems. 




Et oui, voici le fameux décompte avant Noel! Aussi précis et attendu qu’une mise en orbite satellitaire… 
7 semaines seulement, 7 lundis, 7 recettes ! 
Du sucré et du salé avec en constante une petite touche asiatique réminiscence de ma découverte d’Okinawa… 
Le paradoxe dans tout cela est que je ne cuisine JAMAIS pour Noel. Non, je skie en Autriche et laisse l’hôtel dans lequel je réside se charger de tout !!! ;)
En revanche, j’organise des « Christmas Party »tout le mois de novembre ainsi que début décembre. Je peux régaler mes hôtes et surtout prendre du bon temps avec eux. Ces « Christmas Party » sont toujours différentes de mes buffets lambda. Les femmes sont parées, il y a un ton léger comme des bulles de Champagne, une certaine excitation, un je ne sais quoi indicible embaumant la maison...
Mais qu’il est bon d’être tous ensemble…  Et c’est le fascinant couple que forme Mariam et Abadou qui peux exprimer mon ressenti avec cette sublime chanson qui m’amène cette citation du très grand Saint-Exupéry « On ne voit bien qu’avec le cœur, l’essentiel est invisible pour les yeux »…


Nems au chocolat avec un coulis de framboises au poivre noir



Pour 8 nems

10cl de crème fraiche

100g de chocolat au lait (Jivara 40% de Valrhona pour moi)

8 feuilles de brick ou filo

350g de framboises surgelées

70g de sucre en poudre

10cl d’eau

1 CC de poivre noir

Préchauffez votre four à 180°C.
Faites fondre le chocolat et la crème dans un bain marie.
Pliez 1 feuille de brick en 2 pour obtenir un rectangle.
Déposez une ligne de chocolat avec une cuillère dans le centre de la feuille.
Rabattre les bords droit et gauche sur cette préparation.
Formez le nem en roulant la feuille du bas jusqu’en haut tout en serrant puis nappez-le de beurre fondu.
Répétez le processus pour les autres nems.
Placez-les sur une plaque recouverte de papier sulfurisé.
Enfournez pour 10 minutes.
Pendant ce temps, préparez le coulis.
Faites bouillir l’eau dans une casserole.
Ajoutez les framboises et le sucre. Cuire 2 minutes.
Avec un mixeur plongeant, réduire le tout en purée. Saupoudrez de poivre noir.
Mélangez bien.
Servir avec les nems.
 
 

2 comments:

  1. Une jolie recette pour des occasions précieuses et au cours desquelles l'ambiance est bien agréable... Doit-on déjà te souhaiter de joyeuses fêtes puisque tu as l'air déjà tellement dans la "magie de Noël" :-D ?
    Plein de bises...

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    1. Merci Chris! Mais tu sais, à Londres, c’est déjà noël option Disneyland! Les sapins viennent d’éclore un peu partout, les compositions musicales ont envahi les ondes de presque TOUS les magasins, cafés, etc., les façades des maisons concourent avec la Tour Eiffel… Bref c’est l’hyperbolisation d’un consumérisme de masse…En fait, il faut y vivre pour le croire…
      Bises ! Sixtine

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