"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Saturday, 3 September 2016

EXPRESS PALMIERS

EXPRESS PALMIERS

Every French children knows the palmier, it is I believe in their DNA! You will find many mothers with this little sweetness at the school gate obviously in France but in London as well... Because tomorrow is the BIG DAY for the French schoolchildren, I give you the famous recipe. Enjoy and bonne rentree to all of you!







EXPRESS PALMIERS
A quick glance in your kitchen...

In your fridge
Puff pastry
Egg yolks

In your cupboard
Brown caster sugar
Vanilla clove


EXPRESS PALMIERS
Around 24


1 puff pastry (straight from the fridge) 
100g 3,5 oz + 50g 1,7 oz of brown caster sugar 
1 vanilla clove 
2 egg yolks

Open the vanilla clove. Take the seeds out.
In a bowl, combine the seeds with the brown sugar. Set aside.
Preheat the oven to 210° C.
Unfold the sheet of puff pastry (from the fridge, it’s important).
Cut in half the rectangle of puff pastry. You will have 2 rectangles.
Spread evenly the 100g of vanilla sugar on the 2 rectangles of puff pastry.
Roll the left and the right end towards the middle; it will form a log.
Repeat the process for the second rectangle.
Brush the 2 logs completely with the egg yolk.
Spread the 50g of vanilla sugar on the 2 logs.
Slice into 1-cm slices. 
On a parchment lined baking tray, place roughly 10 cm apart, each slice.
Cook for 15 minutes.


PALMIERS EXPRESS

Pour 24 palmiers environ

1 pâte feuilletée (directement du frigidaire)
100g + 50g de sucre roux
1 gousse de vanille
2 jaunes d’œuf

Ouvrir la gousse et en recueillir les grains.
Dans un bol, mélangez les grains avec les 100g de sucre en poudre. Réservez.
Préchauffez votre four à 210° C.
Etalez au rouleau votre pâte feuilletée (directement du frigidaire c’est important) et coupez-là en 2.
Vous avez donc 2 rectangles.
Saupoudrez le sucre vanillé sur les 2 rectangles.
Roulez les cotes gauche et droit vers le centre afin de former un boudin.
Recommencez cette opération pour le second rectangle.
Badigeonnez les boudins avec le jaune d’œuf et les 50g de sucre restant.
Découpez chaque boudin en rondelles de 1 cm d’épaisseur environ.
Posez les rondelles sur du papier sulfurisé.
Enfournez pour 15 minutes de cuisson.

2 comments:

  1. Simple mais efficace ! je sens que je vais me régaler ^-^

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    1. Je pense aussi! Merci et bonne fin de week-end…
      Xxx Sixtine

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