"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Monday, 30 May 2016

THE LEMON CAKE !

THE LEMON CAKE !

I should have put it ZE lemon cake actually! Yes, because this one from the Master Pierre Hermé is a must for lemon cake lovers... I have never tasted such a good gâteau au citron before. It melts add litteram in your mouth and when we have to bring a cake for a dinner or a buffet, it is often this one they asked me to bake... Have in mind that this cake is even better the day after...;) If you are patient enough...


Wine pairing : Aspiran (Sweet white) from Languedoc-Roussillon.




THE LEMON CAKE !
A quick glance in your kitchen...

In your fridge
Lemons
Eggs
Butter
Single cream

In your cupboard 
Self-rising flour
Caster sugar
Rum 


THE LEMON CAKE !
Serves 6

190g of self-rising flour sifted
The zest of 2 lemons
2 tbsp of lemon juice
200g 7,05 oz of caster sugar
3 eggs
2 tbsp of rum
65g 2,29 oz of melted butter
100g 3,5 oz of single cream

For the glaze 
75g 2,64 oz of water
30g 1,05 oz of sugar
The juice of half a little lemon


Preheat the oven to 160°C.
Gently fold the sugar with the lemon zest to create an infused lemon sugar. Set aside.
Beat together the eggs with the cream and the rum.
Sift flour and incorporate the melted butter gradually. 
Add the “lemon sugar” and mix thoroughly.
Butter and line a cake tin and spoon the mixture in.
Bake for 1 hour.

Prepare the glaze : 
Meanwhile, in a little pan, bring to the boil the water with the sugar then remove from the heat.
Leave it to cool then add the lemon juice. 
When the cake is baked, drizzle with the glaze.
Serve (or wait...). 


Cake au citron

Pour 6 personnes

190g de farine avec levure incorporée
Le zeste de 2 citrons
2 CS de jus de citron
200g de sucre
3 œufs
2 CS de rhum
100g  de crème liquide
65g de beurre fondu
Pour le glaçage
75g d’eau
30g de sucre
Le jus d’1/2 citron



Préchauffez votre four à 160°C.
Dans un bol, prélevez le zeste des 2 citrons et les ajouter au sucre.
Mélangez bien pour créer un sucre infusé au citron. Réservez.
Dans un autre bol, mélangez les œufs avec la crème et le rhum.
Tamisez la farine avec la levure et l’incorporer petit à petit.
Ajoutez le beurre fondu et le sucre citronné.
Répartir la mixture dans un moule à cake chemisé de papier sulfurisé. 
Cuire 1 heure.
Pendant ce temps, dans une casserole, portez à ébullition le sucre avec l’eau puis retirez du feu.
Laissez refroidir et ajoutez le jus de citron.
Une fois cuit, répartir ce glaçage sur le cake.
Bonne dégustation.

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