"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Tuesday, 31 May 2016

GORGONZOLA AND CHANTERELLES PIE (Tarte aux Chanterelles et gorgonzola)

GORGONZOLA AND CHANTERELLES PIE
(Tarte aux Chanterelles et gorgonzola)

OMG, the weather is so terrible right now in London, a complete autumnal weather... What about an autumnal dish then? Fondue, beef Bourguignon anyone ? Clearly, an ice-cream recipe is not in season ? Yes, no... Ah la la, anyway, I did this lovely tarte (pie) in no time with lovely Chanterelles (I had them in a jar from France...) and yummy Gorgonzola. You may obviously use any kind of mushrooms you fancy! With a nice side salad, it was a dinner ready in no time! Enjoy...

Wine pairing : Figari (White) from Corse.





GORGONZOLA AND CHANTERELLES PIE
A quick glance in your kitchen...

In your fridge
Puff pastry
Gorgonzola
Salad
Parsley
Butter

In your cupboard
Chanterelles
Garlic
Shallot


GORGONZOLA AND CHANTERELLES PIE 
Serves 4


1 puff pastry 
100g 3,5 oz of Gorgonzola crumbled
200g 7,05 oz of Chanterelles (or others) 
1 crushed garlic clove 
Salad 
Butter for the pan
1 handful of parsley finely chopped
1 crushed shallot

Preheat the oven to 200° C.
In a pan, fry the Chanterelles with the garlic and the parsley in a little bit of butter for 5 minutes.
Meanwhile, roll the pastry out.
Prick all over with a fork and place on a baking tart tin lined with baking paper.
Spoon over the pastry the Chanterelles persillade and the Gorgonzola on top.
Bake for 30 minutes.
Meanwhile, prepare the salad with the shallot.
Serve the pie with the salad.
Dressing ideas (here)



Tarte aux Chanterelles et gorgonzola

Pour 4 personnes

1 pâte feuilletée
100g de gorgonzola en morceaux
200g de chanterelles ou autres champignons
1 gousse d’ail écrasée
De la salade
Beurre pour la poêle
1 généreuse poignée de persil finement émincé
1 échalote coupée

Préchauffez votre four à 200° C.
Dans une poêle, faites revenir les chanterelles avec l’ail et le persil dans un petit peu de beurre pendant 5 minutes.
Pendant ce temps, beurrez et farinez un moule à tarte.
Déroulez la pâte feuilletée dans le moule et piquez-la à l’aide d’une fourchette.
Déposez la persillade de chanterelles sur la pâte et ajoutez par-dessus le gorgonzola.
Enfournez pour 30 minutes.
Préparez la salade avec l’échalote.
Servez la tarte avec la salade.
Idées de vinaigrettes (ICI)


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