"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Thursday, 3 December 2015

ORANGE FONDANT

ORANGE FONDANT

Orange is a fruit so versatile to use. Cooked, it has a christmassy perfume and a very intense taste . A bite in this fondant and here you are : it lays out the premises of cosyness in your home: log in the fire, cashmere pad on you, a warm eggnog by your side. Do you copy ? I am sure you do...

Wine pairing : Macvin du Jura blanc (White) from Jura.




ORANGE FONDANT
A quick glance in your kitchen...

In your fridge
Eggs
Orange
Butter

In your cupboard
Icing sugar
Caster sugar
Flour
Baking powder

ORANGE FONDANT
Serves 6


The zest of 2 oranges
150g 5,2 oz of melted butter 
150g 5,2 oz of caster sugar 
150g 5,2 oz of flour sifted
2 eggs 
4g 0,07 oz of baking powder

For the glaze 
The juice of the 2 oranges 
150g 5,2 oz of icing sugar

Pre-heat your oven to 180°.
Combine together the flour with the baking powder.
Add all the other ingredients. Mix thoroughly.
Butter and line a round tin.
Pour the mixture in.
Cook for 30 minutes.
Meanwhile, prepare the glaze.
Mix the orange juice with the icing sugar.
When the fondant is cooked, drizzle it with this glaze.
Set aside in the fridge. 




Fondant à l'orange

Pour 6 personnes
Le zeste de 2 oranges bio
150g de beurre fondu
150g de sucre roux en poudre
150g de farine tamisée
1 sachet de levure
2 œufs
Pour le sirop
Le jus des 2 oranges bio
150g de sucre glace

Préchauffez le four à 180°C.
Mélangez la levure à la farine puis ajoutez tous les autres ingrédients.
Remuez bien.
Versez la préparation dans un moule rectangulaire (genre moule à brownies) chemisé de papier sulfurisé.
Cuire 30 minutes.
Pendant ce temps, préparez le sirop en mélangeant bien le jus des oranges avec le sucre glace.
En fin de cuisson du gâteau, versez le sirop.
Réservez au frigo.

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