"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Wednesday, 16 December 2015

FLAMMKUCHEN EXPRESS (Tarte flambée)

FLAMMKUCHEN EXPRESS
(Tarte flambée)

The Flammkuchen or Flammenkueche is an Alsatian specialty from a peasant tradition. It appeared in the 19e century in large typical farmhouses. The pie consists of 2 elements : cream and garnish. I have put some leeks to add a little bit of veg but it is very optional. So easy to create, this "flamma" will be perfect for a quick Sunday dinner...

Wine pairing : Edelzwicker (White) from Alsace.


FLAMMKUCHEN EXPRESS
A quick glance in your kitchen...

In your fridge
Pizza base
Crème fraîche  
Bibeleskäse (or Fromage blanc)
Pancetta
Eggs
Leeks
Lettuce
Parmesan shaves

In your cupboard
Onions
Nutmeg

FLAMMKUCHEN EXPRESS
Serves 4
1 pizza base
600g of leeks (chopped) 
150g of onions
200g of pancetta
3 eggs 
100g of Bibeleskäse (or fromage blanc or Activia yogurt)
20 cl of crème fraiche 
Lettuce
A pinch of grated nutmeg
Parmesan shaves

Roll out the pizza base into a buttered and floured rectangular tin. Set aside.
Pre-heat your oven to 220°.
In a pan, fry the leeks in a little bit of olive oil for 5 minutes.
Add the onions and cook for a further 5 minutes.
Meanwhile, in a bowl, whisk together the eggs with the yogurt, nutmeg and crème.
Combine the pancetta and leeks mixture with the crème mixture. Mix thoroughly.
Pour this preparation in the pie tin. Add the leeks and the pancetta.
Cook for 10 minutes.
Reduce oven temperature to 180°.
Cook for a further 10 minutes.
Serve with a green salad and parmesan. 
Dressing ideas (click here)



Tarte flambée

Pour 4 personnes
1 pâte à pizza fine
600g de poireaux émincés
150g d’oignons
200g de lardons
3 œufs
100g de fromage blanc
20cl de crème fraiche
Une pincée de noix de muscade
Salade verte
Copeaux de Parmesan



Étalez votre pâte très finement en rectangle sur une plaque de cuisson recouverte de papier sulfurisé. Réservez.
Préchauffez votre four à 220°.

Dans une poêle, faites revenir les poireaux dans un peu d’huile d’olive pendant 5 minutes.

Ajoutez les oignons et cuire 5 minutes supplémentaires.
Pendant ce temps, dans un bol, mélangez le fromage avec la crème et la muscade.
Étalez ce mélange sur votre pâte.

Déposez par-dessus les lardons et les poireaux.
Enfournez pour 15 minutes.
Servir avec une salade verte accompagnée de Parmesan.
Idées de vinaigrettes (ici)

2 comments:

  1. oh la la ! je vais te mettre une grosse fessée ! LOL ! L'alsacienne que je suis "t'interdit" d'utiliser une pâte à pizza ! RELOL !
    Je n'ai pas encore mis la recette sur mon blog :( mais c'est une pâte sans levure et avec de l'huile de colza qu'on utilise (remarque c'est moins express, je te l'avoue :))
    DEPECHE MODE.. J'ADORE !!! et ta tarte flambée, allez sans rancune aucune, AUSSI ! hi hi !
    Bises ! Sandy

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  2. Je sais, tu as tout à fait raison. Mais j’ai demandé l’aval en haut lieu d’un Alsacien pour une version « express »... Sa tarte est presque aussi fine que du papier à cigarettes d’ailleurs…
    A bientôt Sandy !

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