"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Monday, 7 December 2015

EASY CHRISTMAS : FRENCH CLASSIC WITH A TWIST {PART 6} - SMOKED TROUT AND CHESTNUT SWISS ROLL LOLLIPOPS

EASY CHRISTMAS : FRENCH CLASSIC WITH A TWIST 
{PART 6}
SMOKED TROUT AND CHESTNUT SWISS ROLL LOLLIPOPS

To be honest with you, it's in London that I have cooked smoked trout for the first time! Life is very ironic sometimes isn't it... Swiss rolls are an institution at Christmas. It is normally baked with a terrible heavy buttery stuffing I always disliked... More and more you can see salted Swiss rolls, and for the French classic I have decided to create one with smoked trout and my favorite, I have name the CHESTNUT.... You know how I love those... My cupboard are full of them from France (obviously) but I have found some Clement Faugier's French brand whole chestnuts tins in large supermarkets, so go for them! 
To present this yummy Swiss roll, I had served it to my friends as lollipops. It will have an appealing effect on your Christmas table !!


Wine pairing : Bourgogne Aligoté (White) from Burgundy.

 




SMOKED TROUT AND CHESTNUT SWISS ROLL
A quick glance in your kitchen...

In your fridge
Crème fraîche
Butter
Eggs
White wine
Emmental
Smoked trout
Philadelphia cheese
Lime

In your cupboard
Flour
Baking powder
Chestnuts

SMOKED TROUT AND CHESTNUT SWISS ROLL
Serves 6

4 eggs 
150g of grated Emmental 
100g of melted butter 
40g of white wine 
100g of flour sifted
4g of baking powder 
200g of cooked chestnuts, roughly cut
100g of smoked trout
100g of Philadelphia cheese 
40g of crème fraiche 
The juice of 2 limes

Pre-heat your oven to 180°.
In a bowl, whisk the eggs. Add the Emmental, butter and wine. Combine well.
Add the flour and baking powder to the bowl.
Grease and line a rectangular tin with baking paper.
Spread the batter evenly into the lined tin.
Cook for 10 minutes.
Meanwhile, in a little bowl, mix the crème together with the Philadelphia. Set aside.
Leave the cake to cool.
When it has cooled, spread with the Philadelphia mixture.   
Place over the trout, the chestnuts crumbs and the lime juice.
Carefully roll the cake, peeling off the baking paper as you roll.
Cover and chill in the fridge.
Just before serving, slice carefully the roll.  
Insert longs cocktail sticks and enjoy !


Pour ce MMM de Noël, j'ai choisi la bûche version salée avec de la truite (pourquoi pas) et des châtaignes. Ne sachant trop comment servir ce plat, qui pour nous français est un peu basique, je trouvais l’idée des sucettes sympathique. De facto, je me suis lancée à la recherche de grands cocktail sticks et mes invités étaient ravis ! En fait, d’après certaines amies anglaises, cette buche se rapprocherait fortement de la « roulade » anglaise. La roulade EST une bûche mais sans garniture extérieure. C’est parfait, je fais malgré moi quelques anglicismes culinaires… Et comme Noël cette année est arrivé particulièrement vite, je vous propose une chanson de la française Izia que j’apprécie beaucoup avec un clip qui défile à toute allure...
Joyeux Noël !

Sucettes de bûche truite et châtaignes

Pour 6 personnes
4 œufs

150g d’Emmental râpé

100g de beurre fondu

40g de vin blanc

100g de farine tamisée

1 sachet de levure

200g de châtaignes grossièrement écrasées

100g de truite fumée

100g de Philadelphia

40g de crème fraiche

Le jus de 2 citrons vert

Préchauffez votre  four à 180°.
Dans un saladier, mixer les œufs avec le beurre fondu, le vin puis l’Emmental.
Ajoutez la farine et la levure. Mélangez bien.
Étalez la préparation sur une plaque recouverte de papier sulfurisé.
Aplatissez pour qu’elle soit bien lisse.
Enfournez pour 10 minutes.
Pendant ce temps, mélangez la crème fraiche avec le Philadelphia. Réservez.
A la sortie du four, laissez refroidir quelques minutes.
Etalez la mixture fromagère sur le biscuit puis disposez par-dessus la truite, les châtaignes et le jus des citrons.
Doucement roulez le biscuit en enlevant délicatement le papier sulfurisé.
Enroulez le dans du film plastique alimentaire et réservez au frais.
Avant de servir, découpez des tranches puis insérez de longs cocktail sticks afin de les présenter en sucettes.
 


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