"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Wednesday, 11 November 2015

PALMIERS TAPENADE

PALMIERS TAPENADE

I love those little palmiers so much that sometimes I invite friends over just to have the pretext to bake them!!!Easy, it can be made with your children who will love the different texture olives have in this lovely Provencal preparation which is the tapenade... 





PALMIERS TAPENADE
A quick glance in your kitchen...

In your fridge
Egg yolk
Puff pastry

In your cupboard 
Pitted black olives
Garlic cloves
Anchovies can
Capers
Olive oil



PALMIERS TAPENADE
Around 15 palmiers

200g 7,05 oz of pitted black olives 
2 garlic cloves 
2 anchovies (form a can)
3 tbsp of capers
2 tbsp of olive oil 
1 puff pastry
1 egg yolk

Blitz until smooth the olives with the garlic, anchovies,capers and olive oil.
Cut in half the rectangle of puff pastry. You will have 2 rectangles.
Spread the olive mixture on the puff pastry. 
Roll the left and the right end towards the middle; it will form a log.
Repeat the process for the second rectangle. 
Keep in the FREEZER (in a cling film), for 15 minutes.
Preheat the oven to 200°C.
Remove the 2 “frozen” logs. Brush them completely with the egg yolk.
Slice into 1-cm slices. 
On a parchment lined baking tray, place roughly 10 cm apart, each slice.
Cook for 15 minutes.


Palmiers tapenade

Environ 15 palmiers

1 pate feuilletée
200g d’olives noires dénoyautées
3 c-à-soupe de câpres
2 anchois en boite 
2 gousses d’ail
1 c-à-soupe d’huile d’olive
1 jaune d’œuf



A l’aide d’un robot, préparez votre tapenade en mixant bien en purée les olives, câpres, anchois, ail et l’huile d’olive.

Déroulez votre pate en rectangle et coupez-le en 2.

Vous obtenez donc 2 rectangles.

Recouvrir chaque rectangle avec la tapenade.

Roulez les cotes gauche et droit vers le centre afin de former un boudin.

Recommencez cette opération pour le second rectangle.
Placez les 2 boudins au congélateur pour 15 minutes.
Préchauffez votre four à 200° C.
Badigeonnez les boudins avec le jaune d’œuf.
Découpez chaque boudin en rondelles de 1 cm d’épaisseur environ.
Posez les rondelles sur du papier sulfurisé.
Enfournez pour 15 minutes de cuisson.
 

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