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Monday, 30 November 2015

EASY CHRISTMAS : FRENCH CLASSIC WITH A TWIST {PART 5} - SALMON PAPILLOTE WITH TAPENADE AND TOMATO SORBET

EASY CHRISTMAS : FRENCH CLASSIC WITH A TWIST 
{PART 5}
SALMON PAPILLOTE WITH TAPENADE AND TOMATO SORBET

This dish is so easy and delectable, it's a shame not to do it. I have created a tomato sorbet following a meal in my favorite Indian restaurant Rasoi Vineet Bhatia, where they served some. I just had to articulate this beautiful sorbet to an easy dish but with a festive note! Why not paired it with salmon papillote and tapenade ? Delicate and delicious, your taste bud will be enraptured... Created for my previous blog, I could see that a famous British lifestyle magazine has copied (not very nice...) my recipe. Never mind, enjoy this marvel!

Wine pairing : Saint-Joseph (Red) from the Rhône Valley.

If you have missed the previous recipes for your easy Christmas, it's here :

* Gruyère guimauves with mushrooms dust here    
* Armagnac and roquefort ice-cream here
* Eclairs with crab and dill chantilly here 
* Sauternes bonbons here 





SALMON PAPILLOTE WITH TAPENADE AND TOMATO SORBET
A quick glance in your kitchen...

In your fridge
Salmon fillets
Capers
Lemon juice
Fresh thyme

In your cupboard
Black olives
Anchovies
Garlic clove
Olive oil
Baking paper

SALMON PAPILLOTE WITH TAPENADE AND TOMATO SORBET 
Serves 2

500g 17,5 oz of tomatoes 
3 tbsp of brown caster sugar 
2 tbsp of concentrated tomato puree 
2 tbsp of paprika 
3 drops of tabasco.

Blanch the tomatoes in hot boiling water for a few second.
Put them in cold water.
Remove the skin and seeds.
Pour the tomatoes in a pan and fry them with the sugar, paprika, tomato puree and Tabasco for 5 minutes.
Blitz the preparation smooth with a hand blender.
Set aside to cool in a fridge.
Churn.
No ice-cream maker?
Put the mixture in a freezer-proof container.
Put it in the freezer for 1-2 hours. 
Mix the preparation with a hand blender every hour.
Remove from the freezer 20 minutes before serving.

2 salmon fillets 
160g 5,6 oz of pitted black olives 
2 tbsp of capers 
2 anchovies (in can)
Half a lemon juice 
1 garlic clove 
2 tbsp of olive oil + olive oil for the papillote
Fresh thyme 
Baking paper

Preheat the oven to 230° C.
Using a hand blender, puree the olives with the capers, garlic, lemon, anchovies and olive oil.
Take 2 squares of baking paper.
Put a salmon fillet in each.
Add a few tbsp. of tapenade on top on each salmon fillet.
Drizzle with olive oil and thyme.
Tightly fold or crimp the edges of each papillote to seal.
Cook for 10 minutes.
Serve with the tomato sorbet.




Saumon en papillote à la tapenade avec son sorbet tomate

Pour 2 personnes
500g de tomate
3 c-a-soupe de cassonade

2 c-a-soupe de concentré de tomate

2 c-a-soupe de paprika

3 gouttes de Tabasco



Incisez la peau des tomates et plongez- les quelques secondes dans de l’eau bouillante.

Transvasez-les dans de l’eau très froide.

Enlevez la peau et les pépins.

Faites revenir les tomates dans une poêle avec un peu d’huile d’olive puis ajoutez le concentré, la cassonade, le paprika et le Tabasco.

Cuire 5 minutes environ en mélangeant bien.

A l’aide d’un mixeur girafe, réduire en purée.
Réservez au frigo.
Faire prendre en sorbetière.
Pas de sorbetière ?
Disposer la mixture dans un plat peu profond et l’entreposer au congélateur pour 1-2 heures.
Mélangez la préparation toutes les heures à l’aide d’un mixeur girafe.
Le sortir 20 minutes avant dégustation.


2 filets de saumon
160g d’olives noires
2 c-a-soupe de câpres
2 anchois à l’huile
Le jus d’un demi-citron
1 gousse d’ail
2 c-a-soupe d’huile d’olive + huile pour les papillotes
Thym frais
Papier sulfurisé

Préchauffez votre four à 230° C.
A l’aide d’un mixeur plongeant, faire la tapenade en utilisant les olives, l’huile, câpres, citron et anchois.
Prendre 2 carrés de papier sulfurisé
Placez 1 filet de saumon dans chaque carré.
Déposez quelques cuillerées de tapenade sur le saumon.
Ajoutez 1 filet d’huile d’olive et du thym frais.
Fermez la papillote.
Enfournez pour 10 minutes.
Servir avec le sorbet tomate.
 

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