"Simplicity is the ultimate sophistication" LdV

Wednesday, 7 October 2015

KIND OF CHICKEN MAFÉ EXPRESS (Mafé de poulet)

KIND OF CHICKEN MAFÉ EXPRESS
(Mafé de poulet)

This amazing dish from Senegal is a travel to itself. I have changed it a little bit (I do not use the vegetables) with my French touch (I add some crème fraîche). It is why I called it "Kind of". My children are completely addicted to this dish. I made it recently to my friends in France and they fully enjoyed it too... 

Wine pairing : Mâcon Pierreclos rouge (Red) from Burgundy.




CHICKEN MAFÉ EXPRESS
A quick glance in your kitchen...

In your fridge
Chicken
Crème fraîche  
Tomato paste

In your cupboard
Garlic
Shallots
Peanut butter
Chili
Rice

CHICKEN MAFÉ 
Serves 4

4 diced chicken fillets
1 crushed garlic clove 
150g 5,2 oz of diced shallots 
3 tbsp of crunchy peanuts butter 
1 tbsp of tomato puree 
200ml 7,3 oz of crème fraîche 
2 “boil-in-the-bag” rice
1 chili 

Bring water to the boil for the rice. Cook the rice.
Fry the shallots and garlic in a pan for 2 minutes.
Add the chicken. Cook for a further 5 minutes.
Meanwhile in a bowl, mix the crème, tomato and peanuts.
Reheat this mixture using your MW for 1minute (@ 360).
Add it to the chicken with the chili. Combine thoroughly.
Cook for a further 5 minutes.
Serve with the rice.



Mafé de poulet

Pour 4 personnes
4 blancs de poulet (coupés en morceaux)
1 gousse d’ail écrasée
150g d’oignons (surgelés pour moi)
3 cas de beurre de cacahouètes (Dakatine si possible)
1 cas de concentré de tomates
1 chili 
200ml de crème fraîche
2 sachets de riz

Faites bouillir l’eau pour le riz. Cuire le riz.

Pendant ce temps, faites revenir les oignons et l’ail dans une poêle pendant 2 minutes.

Ajoutez les dés de poulet et cuire 5 minutes en retournant souvent.
Dans un bol, mélangez la crème, le concentré et la Dakatine.
Le faire réchauffer au MO 1mn à 360.
Ajoutez la préparation de cacahouètes dans la poêle avec le chili.
Bien enrober le tout.
Cuire 5 minutes supplémentaires.
Servir avec le riz.
 

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